Menu Sluiten

Mijn werkwijze bestaat uit 5 onderdelen: het kennismakingsgesprek, de ontwerpfase inclusief een technische tekening, het beplantingsplan en de uitvoering. Ze nemen allemaal een bepaalde tijd in beslag, afhankelijk van de opdracht.

De onderdelen bestaan uit:

1. Het kennismakingsgesprek

Ik kom bij je langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en om een eerste indruk te krijgen van de huidige tuin en het huis. Ik vind het belangrijk om je smaak te leren kennen.
Tijdens dit gesprek bespreken we samen je wensen en ik maak foto’s. Als je nog niet precies weet wat je wilt, kan ik je daarbij helpen door suggesties te doen. Na het kennismakingsgesprek ontvang je desgewenst een offerte. Na goedkeuring op de offerte ga ik verder met een schetsontwerp.

2. De ontwerpfase

Definitief ontwerp

Een ontwerpfase bestaat uit een schets-, een voorlopig- en een definitief ontwerp.

Een schetsontwerp is een ruwe schets van de toekomstige vormgeving van je tuin. In grote lijnen is te zien waar de verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld de borders, het terras, een vijver  e.d. komen.

Tijdens het tweede gesprek bespreken wij het schetsontwerp. Uiteraard is er ruimte voor wijzigingen. Op deze manier ontstaat er een ontwerp dat geheel naar jouw wens is. In dit gesprek meet ik de tuin ook exact in voor de zogenaamde technische tekening en ik inventariseer de huidige materialen en beplanting voor eventueel hergebruik.

Na goedkeuring op het ontwerp, ga ik verder met de uitwerking voor het definitief ontwerp van de tuin op schaal. Hier staat precies op aangegeven waar alles komt. Het definitieve ontwerp is tevens het uitgangspunt voor het beplantingsplan en de technische tekening.

Een technische tekening is een tekening van het definitief ontwerp met alle afmetingen op schaal.

3. Het beplantingsplan

Het beplantingsplan bestaat uit een een tekening en een overzichtslijst van de planten.

Je krijgt een gedetailleerde tekening van de borders op schaal, waarbij aangegeven wordt welke plant waar komt. Ik houd hierbij natuurlijk ook rekening met de grondsoort en de standplaats van de beplanting (zon, schaduw, halfschaduw).

Op de schematische lijst staan alle namen van de planten vermeld, wanneer deze bloeien en in welke kleur, hoe hoog ze maximaal kunnen worden, het aantal en in welk vak ze geplant moeten worden.

Ben je al tevreden met de vormgeving van je huidige tuin? Dan kan ik ook alleen een beplantingsplan maken in plaats van een compleet nieuw ontwerp.

4. De Uitvoering

Met de technische tekening, het definitief ontwerp en het beplantingsplan is het mogelijk de tuin zelf aan te leggen, maar je kunt dit ook door een hovenier laten doen. In beide gevallen kan ik het proces vanaf ontwerp tot en met de uitvoering voor je begeleiden. Dit is zeker aan te raden.