Menu Sluiten

Op deze pagina licht ik een aantal ontwerpen toe. Dit zijn ontwerpen van onderhouds- en kindvriendelijke tuinen, tuinen met een specifiek thema en tuinen met meer borders (beplanting). Waar ik altijd naar kijk bij het beplantingsplan, zijn de kleuren die gedurende de seizoenen op elkaar volgen, waardoor er altijd iets aan kleur te beleven is in de tuin.


ZWAANSHOEK

Deze opdrachtgevers houden van Ibiza en wilden ook hun tuin in Ibiza-stijl met natuurlijke, duurzame materialen en kleuren. Daarnaast moest het een onderhoudsvriendelijke tuin zijn met veel zitgelegenheid. De bestaande tuin bestond voornamelijk uit tegels, split en een paar plantenbakken.

Voor het terras in de achtertuin heb ik de oude betonnen tegels terug laten komen in een mozaïek. Om de look en feel te krijgen van een strand heb ik voor zowel de achter- als voortuin gekozen voor heel fijn yellow sun split, robinia palen en verschillende siergrassen.

In de verhoogde borders in de achtertuin heb ik vaste planten, heesters en veel klimplanten gebruikt, zodat ze gedurende het grootste deel van het jaar kleur in de tuin zien. Daarnaast wilden ze graag twee bomen. Die heb ik terug laten komen in de voortuin. Naast de groenblijvende Magnolia grandiflora ‘Gallosieniere’, heb ik gekozen voor de Tamarix tetranta en in de achtertuin staat een Albizia Julibrissin ‘Summer Chocolade’ die prachtige roze bloemen geeft van juli tot en met september.

Er zijn in de achtertuin vier mogelijkheden om te zitten met verschillende functies, zodat er overal voor elke gelegenheid en moment van de dag wel een geschikte plek te vinden is. Het verhoogde pad verbindt al deze plekken in de tuin.

Zowel in de voortuin als in de achter is verlichting aangebracht bij zowel het looppad als de beplanting. Vooral de bomen worden hierdoor ’s avonds mooi aangelicht.

LAREN

In 2012 kreeg ik de opdracht van een echtpaar om voor hun tuin van 850m2 een meer onderhoudsvriendelijke en toegankelijke tuin te maken. Ze wilden een ruimtelijke achtertuin met zicht op de weilanden. Verder moest het ruimte bieden aan twee terrassen waar je prettig kunt zitten met 6-8 personen. Eén in de schaduw en één in de zon. Daarnaast hielden ze van een waterelement.

Ze wilden een fleurige tuin met een seizoensbeleving qua beplanting en een deel gazon. Ze hadden 5 kippen die weer eigen plek moesten krijgen. Tot slot stelden ze het gebruik van duurzame middelen zeer op prijs.

Voor de terrassen heb ik duurzaam hout gebruikt en voor de looppaden, die ik breed heb gehouden vanwege de toegankelijkheid, heb ik de bestaande Waaltjes gebruikt. De kippenren zit links achterin bij de bomen, zodat zij ook schaduw hebben. De fontein heb ik, enigszins omsloten door beplanting, terug laten komen tegenover het zonterras. Ieder terras heeft beplanting eromheen dat voor een verrassend element zorgt.

VINKEVEEN

“We hebben nu een vakantiewoning met een recht toe recht aan tuin van 200m2 met vooral gras en we willen een tuin met spannende elementen” is wat deze opdrachtgevers zeiden in het intakegesprek.

Ik heb borders en een gezellig hoekje gecreëerd. In het beplantingsplan heb ik de wensen met betrekking tot de kleuren en soorten beplanting verwerkt en ik heb een aantal laagstam fruitboompjes opgenomen. Er stond al een Japanse wilg aan de waterkant en hier heb ik een pad naar toe laten lopen, dat diepte geeft aan de tuin. Ook heb ik een terras aan laten leggen van vlonderplanken, wat goed past bij de steiger bij de naastgelegen sloot.

Met deze aanpassingen werd de tuin speelser, spannender, waarop ze ieder moment van de dag kunnen kiezen van een plek in de zon of de schaduw.

JISP

Hier heb ik onze eigen tuin van 500m2 bij de vakantiewoning, die nog gebouwd moest worden, zelf ontworpen. Wij wilden een tuin die van alles biedt: een plek om te kunnen relaxen, een moestuin, fruitbomen en sierborders waar het hele jaar door iets te zien is en die ruimte biedt aan vogels en insecten.

De lijnen van het huis waren strak en daarom heb ik gekozen voor ronde lijnen in de tuin. In het gras staan de fruitbomen en het pad dat leidt naar het grote terras, scheidt de twee sierborders. Vanaf de verhoogde veranda heb je mooi overzicht over de tuin. De sierborders zijn dicht bij het huis geplaatst, zodat je ook mooi uitzicht hebt vanuit de woonkamer. Achterin de tuin bevindt zich de moestuin. In het eerste jaar na oplevering verschenen de puttertjes al op de Kaardebollen en al vroeg in het voorjaar hoor je de eerste hommels op de Ceanothus thyrsiflorus ‘Repens’.

Om een afscheiding te maken en privacy te creëren heb ik, naast het bosje dat er al stond, een groenblijvende haag van Photinia’s en Prunus lusitanica ’Angustifolia’ opgenomen in het ontwerp. Deze laatste lopen door bij de ingang. Daarvoor heb ik een Virburnum plicatum ’Kilimanjaro’ en een Toona sinensis ’Flamingo’ geplaatst. Deze geven samen, naast privacy, een pracht aan kleur.

PIJNACKER

De opdrachtgevers voor een tuin van 225m2 in Pijnacker wisten een aantal dingen zeker: ze wilden bij hun nieuwe huis een tuin met een Engels accent, een terras bij de openslaande deuren, een loungehoek, een trampoline voor de kinderen en wilgen langs de rand van het water. Ook hadden ze al nagedacht over een aantal planten. Met die wensen ben ik aan de slag gegaan en heb ik een ontwerp gemaakt met ronde vormen die de strakke lijnen van het huis en de loungehoek verzachten.

De Engelse touch heb ik terug laten komen door hoogteverschillen en typisch Engelse planten toe te passen, zoals verschillende soorten rozen, Lavendula, Geranium en Echinacea.. Door in het beplantingsplan groenblijvende planten en heesters op te nemen en waar het hele jaar door qua kleur wel iets te zien is, kunnen ze zowel vanuit huis, het terras als de loungehoek genieten van de tuin, terwijl de kinderen spelen op de trampoline achter een halve haag van Portugese laurier en Photinia.

AMSTERDAM

In 2013 kreeg ik de opdracht om van een omsloten, betonnen loggia, een gezellige ruimte te maken. Ze wilden hier kunnen relaxen en van het avondzonnetje genieten. Het moest dus ook rust uitstralen en het beton moest aan de omgeving onttrokken worden.

Daarnaast kookten ze allebei graag en hadden dan ook behoeften aan een hoekje waar ruimte was voor verse kruiden.

In het ontwerp heb ik van natuurlijke materialen een relax bank opgenomen, omgeven door een bak waar de kruiden in kunnen. Naast dat ze te gebruiken zijn in de keuken, geeft het ook kleur als ze bloeien. In de plantenbak met siergrassen komt hetzelfde hout van de bank terug en tegen de grote betonnen muur is een trompe l’oeil geschilderd van hun lievelingsuitzicht die ook past bij het water waar ze op uitkijken. Deze is gemaakt door Claartje Asser. Ben je geïnteresseerd in het werk van haar? Ga dan naar www.claartjeasser.nl

BUSSUM

Deze opdrachtgevers met twee jonge kinderen, wilden voor hun tuin van 500m2 een gezellige en kindvriendelijk ontwerp met een kleine moestuin.

Alle lijnen in het ontwerp zijn gebogen, deze zwakken de harde lijnen van het huis af wat het direct gezelliger maakt. Voor de kinderen heb ik een glooiend grasdeel opgenomen. Ook komt de sfeer terug in de beplanting, waarmee je de verschillende seizoenen ervaart. Omdat het terras van het huis hoger was gelegen dan de tuin, heb ik in het ontwerp ook hoogteverschillen toegepast. De borders en het gazon liggen bijvoorbeeld hoger dan het loopgedeelte en het achterste terras. Om de tuin spannender en gezelliger te maken heb ik, naast de gebogen lijnen, de twee terrassen laten omsluiten door beplanting. Je overziet de tuin hierdoor niet direct in zijn geheel. Ook vanuit de woonkamer is de tuin door de hogere beplanting mooi te zien. De moestuin ligt rechts in de tuin op op zuiden.

AMSTERDAM

Geveltuin

“We hebben weinig plek, maar willen toch graag groen om ons heen” is wat de opdrachtgevers van een geveltuin in Amsterdam zeiden tijdens het kennismakingsgesprek.

Ze hadden een mooie lange wand waar heel goed over de volle breedte een verticale tuin tegen gemaakt kon worden. Het werd een systeem met zelfbewatering, waar ruim 200 plantjes in gezet konden worden. Om het een nog warmere uitstraling te geven en om aan de wens van veel groen te voldoen, is er gekozen voor kunstgras op de vloer.

In het beplantingsplan heb ik gekozen voor planten zoals Heuchera ‘Palace Purple’, Geranium macrorrhizum ‘Ingwerzen’, Vinca minor, Liriope muscari ‘Variegata’ Carex comans ‘Frosted Curls’ en Festuc glauca ‘Eleijha Blue’.

VINKEVEEN

“We wonen in Amsterdam, maar in de tuin van onze vakantiewoning willen we rust”. Een “zen tuin” was de wens, met een Japans accent en een net zo grote moestuin als de siertuin. Voor de schutting aan het pad is gekozen voor een hele dikke en donkere bamboesoort. Ook komt dit terug bij het zonneterras. Langs de border, met een Japans accent, loopt het pad. Dit pad leidt zowel naar het zonneterras als het theehuisje.

Voor het beplantingsplan heb ik gekozen voor onder andere Anemone hupehensis, Camelia japonica, Carex morrowii, Dryopteris erythrosora, Hosta en een Acer disectum ‘Garnet’.

AMSTERDAM

Midden in Amsterdam en toch van de rust kunnen genieten op je eigen patio. De eigenaar dacht dat het niet kon, maar door een verticale geveltuin, een aantal plantenbakken en het gebruik van verschillende kleuren in het meubilair heeft deze patio zijn eigen, intieme sfeer gekregen.

HAARLEM

Dezelfde opdrachtgevers waar ik in 2013 de loggia voor had ontworpen vroegen mij ook of ik voor hun voortuin van 100 m2 van hun nieuwe huis in Haarlem mee wilde denken met een ontwerp en een beplantingsplan.

In eerste instantie wilden ze hun auto op de oprit van hun tuin kunnen parkeren en een andere wens was een handige, maar niet zo opzichtige plek voor de kliko’s.

Doormiddel van het toepassen van de juiste beplanting, waar ze ook het hele jaar door naar kunnen kijken, is dit goed gelukt. De kliko’s staan nu binnen handbereik, maar uit het zicht. De auto is er nooit op gekomen, daar was de tuin inmiddels te mooi voor geworden. Een aantal planten die ik heb opgenomen zijn de Cytisus praecox ‘Allgold, de Buddleja dcvidii ‘White Profusio’, de Hebe ‘Midsummer Beauty’, de Hydrangea macrophylla ‘Verena’ , de Acer palmatum ‘Crimson Queen’, de Rosa ‘Lavender Dream’ en de Salvia ‘Amastad’.

EGMOND AAN DEN HOEF

“We willen zeker de helft minder van de tegels terug laten komen in onze tuin” was het eerste wat de opdrachtgevers zeiden toen ik ze ontmoette. Ik werd gevraagd een ontwerp te maken voor een tuin van 100m2 bij hun vakantiewoning, waar ze wilden kunnen relaxen, met vrienden verblijven en een gedeelte voor de moestuin. Ze hadden hiervoor een niet te groot budget, maar dat maakt niet uit. Ik maak ontwerpen voor ieder budget.

Om er een gezellige tuin van de maken met zowel een loungeplek, als een terras waar je kunt eten, moest er wel wat gebeuren. Een deel van de tegels heb ik terug laten komen voor beide zitgedeeltes. Tussen die twee plekken heb ik een zone gecreëerd van borders en gras die ook in hoogte verschillen om het spannend te maken. In het beplantingsplan heb ik planten opgenomen die passen bij het zeeklimaat en die het hele jaar door kleur geven aan de tuin. Een aantal voorbeelden uit het beplantingsplan: De Buddleja weyeria ‘Sungold’, de Carex testacea ‘Prairie Fire’, de Festuca glauca ‘Elaijha Blue’, de Arancus dioicus en de Sedum acre ‘Yellow Queen’.

Klik hier om contact op te nemen voor een vrijblijvende offerte